2011. augusztus 10., szerda

Általános ismertető

A textíliák nyersanyag-összetételének közlését ma már Magyarországon is rendelet teszi kötelezővé. / Az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter 5/1998. (I.16.) IKIM rendelete a textíliák nyersanyag-összetételének megadásáról. /


A természetes alapanyagok közé sorolják az állati és növényi eredetű szálasanyagokat, mint a gyapjú, hernyóselyem, pamut, len, stb. Ezek tulajdonságait és felhasználási területeit a vásárlók széles körben ismerik.

Kevesen tudják azonban, hogy ezek a hagyományosnak mondható textil alapanyagok új kikészítési technológiával gyártva új tulajdonságokkal ruházhatók fel. Például a gyapjú kaphat mosható kikészítést, minek hatására a belőle készült termék immár nemcsak az ismert vegytisztítás alkalmazásával tisztítható, hanem megfelelő finom, gyapjú mosószerrel, kímélő programmal a háztartási mosógépben is mosható. Természetesen a mosható gyapjú szövethez a konfekcionálás alkalmával , mosható kellékanyagokat kell társítani. A kellékanyagra vonatkozó moshatósági, mérettartási követelményeknek, a nem látható helyeken alkalmazott, ragasztott közbélések, övmerevítők anyagának is meg kell felelni.


A mesterségesen előállított szálasanyagok két nagy csoportja a regenerált műszálak és a szintetikus, polimerekből készült szálasanyagok. A sok különböző tulajdonságú szálasanyag egyben azonos: a gyártás során mindig a természetes szálak jó tulajdonságait igyekeznek velük elérni.

A viszkóz műszál és műselyem nedvességfelvevő képesség, légáteresztési tulajdonsága megközelíti a természetes selyem - e téren közismerten kellemes - viselési tulajdonságait. Mosás hatására bekövetkező méretváltozás, a viselés során tapasztalható gyűrődékenysége kétségtelenül hátrányként értékelhető. Megfelelő kikészítéssel ezek a hátrányos tulajdonságok jelentős mértékben csökkenthetők, egy ilyen változat RAYON néven vált ismertté, mint kiváló női blúz anyag.

Régóta ismert, napjainkban éli reneszánszát, a CUPRO néven forgalomba kerülő műszál szövet, amely első sorban női finom felsőruházat céljára közkedvelt. Alapanyagra rézoxid műszál, amely a nehéz selymekhez hasonló, mérettartó, nem gyűrődékeny és felületén különleges, matt és fényes hatások érhetők el.

A szintetikus szálasanyagok közül az un. microszálas poliészter anyagokat érdemes kiemelni, amelyeknél a megváltoztatott szálszerkezet következtében, a korábban hátrányként jelentkező alacsony nedvességfelvevő képesség és gyenge légáteresztési tulajdonságokat küszöböl ki. Kiváló méret- és formatartó, nem gyűrődő, de jó esésű kelme készíthető belőlük. Finom női felső konfekció, alkalmi és sport ruházat céljára egyaránt kiválóan alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése